De terugkeer van de samenvattingen van de eredivisie naar de NOS zal met veel klaroengeschal worden begeleid. Nog nooit zijn de voetbalrechten tegen een dumpprijs verkocht. De NOS krijgt twee jaar gratis cadeau bij aanschaf van drie jaar.
De NOS krijgt de samenvattingen voor een fooi. Dat is de eerste conclusie die moet worden getrokken na het bekend maken van de deal. De NOS koopt de samenvattingen voor vijf seizoenen voor een totaalbedrag 105 miljoen euro.
Tot 2012 heeft de ECV dus haar rechten verkwanseld, want een ander woord bestaat er in de Nederlandse taal niet, tegen een prijs die Talpa voor drie seizoenen betaalde. Dat is nog eens inflatie! In feite krijgt de NOS er met de nieuwe deal twee jaar cadeau. Een vorm van een schadeclaim, zou je zeggen, voor het feit at de clubs drie jaar geleden de vaste partner zomaar in de kou zetten. Het is een subtiele wraak van de publieke omroep op de clubs, die zich drie jaar geleden rijk rekenden. Eerst maar de losers van deze zaak benoemen.
Allereerst John de Mol, die drie jaar een revolutionaire verandering van de uitzendingen van het voetbal aankondigde en opnieuw het wiel wilde uitvinden, alsof er nooit commerciële televisiestations buiten Nederland niet allang een goudmijn van het voetbal hadden gemaakt. De Mol had met zijn miljoenen toch tenminste enige expertise kunnen inwinnen, maar hij deed het met vlugge verkooppraatjes en stelde ook nog slordig sprekende presentatoren aan om het voetbal tussen de reclameboodschappen aan de man te brengen.
Heeft niemand bij Talpa (of wat daar voor doorgaat) ooit gekeken naar hoe Mediaset het voetbal brengt in Italië? De andere verliezer is Michael van Praag, die binnen een maand de schuld van twee financiële drama’s op zijn geweten heeft: de beursgang van Ajax en de kapitaalvernietiging van de uitzendrechten (voor 35 miljoen per seizoen naar 21 miljoen).
Alleen in corrupte landen wordt dit wanbeleid afgedekt. Aftreden maar eerst nog een rondje langs de talkshows van de publieke omroep om zijn eigen falen te verklaren, want dit is hoe dan ook een nederlaag voor hem. In Frankrijk was het gevecht om de uitzendrechten net zo spannend, maar Canal Plus wilde wel bezuinigen op de 600 miljoen euro per jaar (voor het totaalpakket), maar de clubs hielden hun poot stijf en wonnen de slag.
Er kwam nog tien procent bij. Van Praag lukt het niet eens om de samenvattingen op hetzelfde niveau te houden. Hij had natuurlijk zoals in Spanje en Italië de samenvattingen ook over verschillende zenders kunnen verkopen. Waarom niet eerst samenvattingen bij de NOS en vervolgens bij RTL en SBS? Dan wordt het ‘product’ (de eredivisie) veel beter in de markt gezet.
Een dumpprijs voor de exclusiviteitrechten van de samenvattingen is een gotspe. En de ECV hoopt nu op een goudmijn door middel van een nieuw tv-kanaal. Dat wordt de zoveelste blamage, want in Nederland is de markt voor pay-tv gewoon te klein (want misschien is het land wel te klein). Het betaal tv-publiek zal nooit boven een half miljoen aansluitingen komen.
Natuurlijk zullen marketeers anders beweren (tegen een grof salaris voor een nietszeggend onderzoek), maar de feiten wijzen nu eenmaal in deze richting. Een groot deel van de Nederlanders sport allereerst zelf en wil daarbij niet betalen voor het zien van voetbalwedstrijden. Sinds 1985 is er geëxperimenteerd (vanaf FilmNet met Barend & Van Dorp) en het is gewoon nooit wat geworden. Alleen de samenvattingen zouden echt geld moeten opleveren (zie Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en zelfs België), maar in Nederland kan dat in de komende vijf jaar dus niet, want de ECV heeft die concessie verkocht voor een bedrag van drie jaar.
In feite heeft de NOS vijf flessen Cola bij de super gekocht voor de prijs van drie. Kortom, in de uitverkoop. De clubs hadden moeten bluffen. Twee maanden helemaal geen voetbal op de buis en dan een zender het volle pond laten betalen. Uiteraard verdienen de onderhandelaars van de NOS een enorm compliment om van de zwakte van de tegenstander gebruik te maken. Misschien wel de hand van Cruijff. De terugkeer van de eredivisie bij de NOS heeft een voordeel. Wij zijn verlost van die waanzinnige reclameteksten voor de Engelse competitie. Als PSV Arsenal en Spurs verslaat in Europa, kun je als publieke omroep maar beter de eigen in plaats van een vreemde competitie subsidiëren. Hoe zit dat met het toontje van de commentatoren?
Blijven die reclamepraatjes verkondigen, of wordt het weer kritisch commentaar van de NOS? De eredivisie is weer thuis, maar of de eredivisie er blij mee moet zijn is een tweede. De kijker is tevreden en dat is niet onbelangrijk.
Jurriaan van Wessem