De Europese logica van Liverpool-Inter

0

Het mooie aan voetbal is dat er onverklaarbare wetmatigheden blijken te bestaan, die de sportieve waarden soms overtreffen. Waarom hebben sommige clubs meer succes in het Europees voetbal dan anderen?

Waar boekt AC Milan wel goede resultaten terwijl Inter (en Juventus) dat niet hebben ondanks betere resultaten in eigen land? En waarom komt Liverpool zo vaak verder dan Arsenal? Natuurlijk, er zijn nog returnwedstrijden en alles kan nog veranderen, maar over het algemeen schoppen

Milan en Liverpool het verder dan Inter en Arsenal. Hoe kunnen we dat anders uitleggen dan dat er geen wetenschappelijk aantoonbare logica bestaat in het Europese voetbal? In Europa is blijkbaar alles anders voor sommige clubs. De eerste wedstrijden van de tweede ronde in de

Champions League hebben al een kleine schifting aangebracht. Barcelona gaat zoals verwacht op fluweel naar de kwartfinale en wordt nu toch zeker een serieuze titelkandidaat, zeker wanneer Ronaldinho, Eto’o en Deco nog een keer samen de kar gaan trekken. Met Lionel Messi heeft de ploeg van Rijkaard de smaakmaker van dit toernooi in huis, zoals vorig jaar AC Milan met Kaka. Liverpool en Manchester United hebben ook goede zaken gedaan door een ideaal uitgangspunt te bemachtigen in de slotfase van hun wedstrijden.

In beide gevallen was er sprake van een tikje geluk, maar dat kun je met aanvallen afdwingen. Lyon en Inter zullen voor een historische prestatie moeten zorgen om de schade te herstellen. De superkampioenen van Frankrijk en Italië moeten zich maar afvragen wat er nu weer is misgegaan. Lyon speelde gedurfd en ook goed, maar koos er in de slotfase voor om de 1-0 te consolideren en Inter werd gedwongen vanwege een overdreven rode kaart van Materazzi om vooral te overleven.

Wel grappig dat de ploeg zonder Italianen daar bijna op een Italiaanse manier in slaagde. Dit Inter leek een schoolvoorbeeld voor de in de politiek nagestreefde integratie van vreemdelingen, totdat Kuyt toch een bres sloeg. De twee treffers van Liverpool in de slotfase voelen aan als een dolkstoot. Pijnlijker was dat Zlatan Ibrahimovic net als vorig jaar tegen Valencia in dit cruciale duel niet thuis gaf. De Zweed wordt beschouwd als een van de grootste sterren in het Europese voetbal, maar verdwijnt na de winter op de Europese velden telkens als sneeuw voor de zon.

Dat was al zo bij Ajax en Juventus en nu bij Inter. Hij had op Anfield voorop in de strijd moeten gaan. Maar eigenlijk had Mancini hem moeten wisselen na een uur voor de watervlagge Suazo. AC Milan – Arsenal wordt een zeer spannend duel. Het is na het eerste duel niet duidelijk welke ploeg sterker is. De kopbal van Adebayor op de lat in de slotseconde lijkt wel een voorbode voor de afloop. Met een 1-0-zege had Arsenal AC Milan echt aan wankelen gebracht.

Nu kan Milan geduldig wachten op het moment dat Pippo Inzaghi zal toeslaan. Beide ploegen leverden een topprestatie, maar het gemis van Robin van Persie was gevoeliger dan dat van Ronaldo. Het zou sneu maar niet onlogisch zijn wanneer Arsenal weer wordt uitgeschakeld. Blijkbaar gelden er in Europa andere wetten en daar hebben de Gunners traditioneel moeite mee. Real Madrid – AS Roma wordt zeker spannend, omdat de Koninklijke in Europa toch niet echt weten te domineren.

De cadeautjes van de G-14-fluiters hielden de Spaanse kampioen tegen Olympiakos op de been en het zou sneu zijn als deze factor de ploeg na vier seizoenen weer aan een plaats in de kwartfinale zou helpen. Roma doet het met beperkte middelen zeer goed in deze jaren en blijft een levensgevaarlijke outsider, maar eigenlijk moet Real op eigen kracht verder komen. In de andere drie duels hebben Chelsea en Schalke wel een behoorlijke optie genomen op een plaats in de volgende ronde, al blijven de marges fragiel. De Londenaren moeten het karwei tegen Olympiakos afmaken en Schalke kan stand houden bij Porto, zoals dat eerder lukte bij Valencia.

Echt boeiend wordt het ‘Braziliaanse onderonsje’ tussen Sevilla en Fenerbahce. De 3-2-zege van de Turken houdt alle opties open, maar toch lijken de Spanjaarden op papier de favoriet.

Jurriaan van Wessem

Share.

Laat een reactie achter